Nieuws

Uit de Prijzenkast

Wie is Mark Aretz en waarom ben je columns en boeken gaan schrijven? Met name in relatie tot LBHT?

Mark is geboren op 28 mei 1967 in Amsterdam maar opgegroeid in Amersfoort waarvandaan hij na vijftig jaar verhuisde naar Breda. Al van kinds af aan is hij geïnteresseerd in voetbal. Helaas heeft hij zelf nooit gespeeld in clubverband. In zijn jeugd werd er vooral gevoetbald op pleintjes en veldjes en bleef zijn, naar eigen zeggen, enorme voetbaltalent en technisch inzicht verstopt voor de echte voetbalwereld!

Mark is sinds 2005 getrouwd met Esther. Uit een eerdere relatie heeft hij een dochter Chelsey. Mark is geen fanatieke clubsupporter maar een echte voetballiefhebber. Met een vaste “voetbalvriend” bezoekt hij regelmatig voetbalwedstrijden in binnen- en buitenland. Tijdens vakanties of een stedentrip sleept hij zijn vrouw nog wel eens mee naar een leuke voetbal pot! Sinds zijn verhuizing naar Breda staat hij samen met haar op de tribune (B-Side) achter de goal bij de “Parel van het Zuiden”. Elke thuiswedstrijd zijn ze beiden erbij!

 

Jij schreef “Voorzet” en nu “Uit de Prijzenkast”, waarom schreef je juist deze boeken?

Het binnenlopen van een niet eerder bezocht en onbekend voetbalstadion en het zien aanzwellen van een massa mensen op een tribune intrigeert enorm en is elke keer weer een fantastische ervaring. Dat speciale gevoel en de kleine, onopvallende randzaken in het voetbal zijn een reden geweest om zijn ervaringen en mening zo af en toe op papier te zetten. Dat resulteerde eind 2016 in zijn eerste boek vol voetbalcolumns, Voorzet!

En nu volgt een verzonnen waar gebeurd verhaal vol leugens en feiten over een jonge niet bestaande echte voetballer die gedurende zijn zeer aangedikte prachtige actieve voetbalcarrière openlijk uit de kast komt. Van hoe het allemaal begon tot aan de dag van vandaag vertelt de fictieve hoofdpersoon het waargebeurde verzonnen verhaal van X.

Van familie en vrienden heb ik regelmatig verhalen gehoord over hoe lastig het is om openlijk voor je homoseksualiteit uit te komen. Daarnaast komt uitschelden of geweld tegen LBHT dagelijks voor maar horen we daar nagenoeg niets over.

Voorheen kwamen mijn vrouw en ik veel in Amsterdam met een zeer goed bevriend homostel. Altijd gezellig en leuk. Aan de Amstel zitten hele leuke gaybars. Maar als dan op weg naar de parkeergarage je huid wordt vol gescholden of je hoort van andere mensen in de kroeg dat ze weer eens lastig gevallen zijn dan blijft dat je altijd bij. Vaak zijn het schrijnende verhalen. Ook in de media wordt er nog weleens denigrerend gereageerd op homoseksualiteit en voetbal. En dat heeft me op een gegeven moment doen besluiten hierover een roman te schrijven.

Heb je nog meer geschreven en zo ja waar kunnen we dit eventueel vinden/kopen?

Ik heb een tijdje wat “groundhop ervaringen” geschreven voor o.a. “In de hekken”. Een blog die zich richt op de echte voetbalcultuur met vuurwerk, in de hekken hangen en spandoeken. Daarnaast heb ik nog wel eens wat gepost op verschillende sites.

Zie onderstaande links ter info:

https://www.indehekken.net/author/mark-aretz/

https://www.afas.nl/blog/in-de-skybox-bij-az-fc-utrecht

https://staantribune.nl/de-groundhop-de-bosuil-maccabi-en-de-freethiel/

https://staantribune.nl/de-groundhop-bier-en-bratwurst-bij-duisburg/

https://staantribune.nl/voetbalboek-van-het-jaar-2016-voorzet/

 

p.s. vooral deze laatste zegt veel…..

De Roze Voetbal Fanclubs (RVFC) willen voetbalfans gaan helpen hun eigen roze supportersvereniging op te richten. Eventueel naar het voorbeeld van de Roze Regahs. Kun je de connectie beschrijven tussen jou, de voetbalfan en de RVFC? Hoe kunnen wij elkaar helpen?

Ah, dit is een lastige…… Sinds enkele weken maak ik deel uit van de redactie van het supporters magazine van NAC, Geel-Zwart. Hierin komt een artikel van mij en krijgt mijn boek ook de nodige aandacht. Ik kan me voorstellen dat naar aanleiding van dit artikel er misschien reacties er vragen komen. Zou mooi zijn dat mijn boek en de aandacht die het krijgt aanleiding kan zijn voor het opzetten van een volgende “roze” voetbalfan club. En als ik vragen vanuit de supportersvereniging of fans in het stadion krijg zal ik de mensen altijd naar jullie doorverwijzen.

Zullen voetbalfans en niet voetbalfans naar aanleiding van ons en jouw stuk en de te winnen boeken op de RVFC pagina meer informatie willen over het oprichten van hun eigen voetbal fanclub?

Nou dat hoop ik zeker. Zou toch fantastisch zijn dat mensen gaan informeren en dat jullie ze weer verder kunnen helpen. Hierin zie ik alleen maar een win-win situatie.

Uit recensies die we hebben gelezen blijkt dat er behoefte is aan jouw manier van schrijven. Zo verklaarde een fan dat hij je laatste boek in een ruk heeft uitgelezen. Echter, een homoseksuele voetballer die er ook echt voor uit komt tijdens zijn actieve carrière is er nog niet. Denk jij dat je met dit boek daar een bijdrage aan kan leveren?

Als het boek de nodige bekendheid en publiciteit krijgt dan kan ik me voorstellen dat er mannen en vrouwen zijn die positief zijn over het verhaal maar of ze daardoor ervoor uit zullen gaan komen dat ze homoseksueel zijn dat durf ik niet te zeggen. Zelf ben ik wel van mening dat als er een actieve voetballer, die het nodige gewonnen heeft op het hoogste niveau en een aansprekende carrière heeft, voor zijn homoseksualiteit uit zou komen dat de “negatieve” reacties nog wel eens mee kunnen vallen. Tuurlijk zullen er vanaf de tribunes de nodige opmerkingen naar zijn hoofd worden geslingerd maar zelf denk ik dat hij heel wat respect en positieve reacties zal ontvangen uit binnen- en buitenland.

Maar hierin is denk ik ook een grote rol in weggelegd voor voetbalclubs en voetbalbonden. Als ik van de week een artikel lees over Danny Rose, een Engelse voetballer van Tottenham Hotspurs, die snakt naar het einde van zijn carrière omdat hij als donkere speler het racisme zat is, dan moet er bij de bestuurders en beleidsbepalers toch een lampje gaan branden? Tijdens een wedstrijd van het Engelse nationale elftal in Montenegro werden er langdurig racistische geluiden geuit. De straffen die worden uitgedeeld zijn lachwekkend en dat helpt echt niet mee bij het uitbannen van dit gedrag.

Waarom hangen er bij menig Poolse voetbalclub spandoeken met anti-LBHT teksten? Niemand die hier iets aan durft te doen. Onbegrijpelijk!

Is er ook een vertaling van jouw boeken beschikbaar, b.v. Duits en Engels?

Nee, helaas niet. Maar wie weet als het een bestseller gaat worden.

Mochten onze volgers het boek niet winnen via onze actie dan is het te koop:

Het boek (ISBN: 978-94-93023-17-8) is te koop voor € 16,50 excl. verzendkosten via de gerenommeerde boeken sites, uitgeverij aquaZZ of direct via mij.